joi, 1 iulie 2010

Vom avea un milion de someri anul acesta?


Un milion de someri in Romania, in 2010. Cifra amenintatoare a fost avansata chiar de seful misiunii FMI in tara noastra, Jeffrey Franks.

"Personal, cred ca somajul va continua sa creasca probabil pana la mijlocul anului. Per total, un milion de someri este cu siguranta posibil". Aceasta este declaratia sefului misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, facuta in cadrul unui interviu acordat Pro TV.

Ulterior, la postul The Money Channel, acelasi reprezentant al FMI si-a nuantat declaratia, precizand ca cifra nu reprezinta estimarile Fondului si nici ale Guvernului. "Un milion nu e cifra FMI, nici nu cred ca e a Guvernului, fondul de salarii trebuie sa ajunga de la 10% la 7%, este la latitudinea Guvernului sa dea oameni afara, sa taie salariile. Un milion nu e numarul nostru", a spus Franks.


Reactia sindicatelor, a patronatelor si a Guvernului

Reactiile la fatidica cifra de un milion de someri in 2010 au fost diferite, dar majoritatea au demonstrat ingrijorarea. Sindicatele au sarit in sus, patronatele au considerat ca este o cifra veridica, iar guvernantii au dat din colt in colt, negand ca ar fi vorba de atat de multi someri.

Cea mai dura reactie la afirmatiile lui Franks au avut-o sindicatele. Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat la Realitatea TV ca "este o cifra halucinanta. Eram pregatiti cu reactii, la o cifra mai mica decat cea vehiculata astazi. Daca si Guvernul se dovedeste partas, vom avea reactii cat se poate de dure. Eu sper ca este doar o greseala de traducere".

Un milion de someri in 2010 este o anticipare exagerata, spunea la RFI, la inceputu lui ianuarie, si ministrul Muncii, Mihai Seitan. Cifra incepuse sa fie vehiculata in presa "Totdeauna cand se fac anticipari, ar trebui sa fie si fundamentate. N-am vazut inca in aceste anticipari fundamentari pentru o astfel de crestere. Mie mi se pare o cifra exagerata, mai ales ca trendurile care se petrec in acest domeniu, ma refer la somaj se ridica la 7,8% acum, la inceputul anului", a spus Seitan.


Patronatul UGIR 1903, prin vocea presedintelui sau, Cezar Coraci, este de parere ca cifra este reala. "In mod cert este o previziune reala. (...) Principala problema a Romaniei devine problema somajului si a pietei de munca", a declarat Coraci, referindu-se la declaratia sefului misiunii Fondului Monetar international (FMI), Jeffrey Franks, care estimeaza ca numarul somerilor din Romania ar putea ajunge la un milion in 2010.


http://www.ziare.com/social/capitala/vom-avea-un-milion-de-someri-anul-acesta-991063

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu