Nivelul Dunării la Galaţi era, vineri dimineaţă, de 661 de centimetri, cotă care nu a mai fost atinsă niciodată în zonă de fluviu, iar debitul apei este de 16.600 de metri cubi pe secundă.
Autorităţile locale au dispus realizarea unor diguri de protecţie din saci umpluţi cu nisip, pentru protejarea cartierului gălăţean Valea Oraşului. Dacă Dunărea ar inunda cartierul, aproximativ 7.000 de oameni ar fi în situaţia de a fi evacuaţi, pentru 1.200 dintre aceştia autorităţile având locuri de cazare.
Din cauza nivelului crescut al Dunării, circulaţia bacurilor de pe malul gălăţean pe cel tulcean, în localitatea I C Brătianu a fost suspendată încă de joi, în cazul transbordării autovehiculelor de mare tonaj şi a celor uşoare, fiind menţinută însă circulaţia bacurilor pentru pasageri, din patru în patru ore. Pe malul tulcean apa este atât de mare încât pasagerii sunt preluaţi de pe bac în căruţele localnicilor şi duşi pînă pe uscat.
Şi Siretul creşte în continuare, în această dimineaţă, la Şendreni, măsurând 712 cenimetri.
Zeci de pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, jandarmi, militari şi voluntari din comuna gălăţeană Şendreni au lucrat toată noaptea la supraînălţarea digului de protecţie de pe Siret, pentru a evita inundarea a o sută de case din zonă.
Tot din cauza Siretului, DN 2 B este acoperit cu apă de cinci zile, întrre localităţile Movileni şi Şendreni, iar traficul feroviar Galaţi - Tecuci rămâne suspendat de patru zile.
Râul Siret pune probleme şi în cartierul gălăţean Barboşi, unde s-au construit deja diguri din saci cu nisip. De asemenea, infiltraţii în digurile de protecţie de pe Siret au apărut şi în localităţile Nămoloasa (Corbul Vechi), Iveşti (Buceşti), Piscu, Tudor Vladimirescu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu