miercuri, 23 iunie 2010

Balena alba , amenintata cu disparitia din cauza explorarii Arcticii


Una dintre cele mai misterioase creaturi ale lumii, balena albă, denumită şi Beluga, este ameninţată cu dispariţia.

Foto: webshots.com

Beluga vizitează în fiecare an, pentru împerechere, apele Insulelor Solovetsky, situate în Marea Albă, aproape de cercul Arctic. Spatele lor străluceşte în apele întunecate, în timp ce acestea se joacă în grupuri mici.

Oamenii de ştiinţă spun că zona este unică şi că acest loc este singurul din lume unde balena albă poate fi observată de la o distanţă aşa mică.

Însă acest spectacol rar şi extraordinar, ce are loc la doar câţiva metri de ţărmuri, în timpul Nopţilor Albe din iunie şi iulie, ar putea să nu mai aibă loc în curând.

Aspiraţiile teritoriale ale Rusiei şi dorinţa de a controla zăcămintele de petrol şi de gaz ale Arcticii compromit viitorul Belugii.

Echilibrul vieţii acestor superbe animale este întrerupt de traficul crescând al navelor care transportă materiale sau explorează potenţialul energetic al Arcticii.

Purtătorul de cuvânt al International Fund for Animal Welfare, Igor Beliatski, a declarat că economia Rusiei e în creştere, precum şi industria petrolului şi traficul navelor în zona Arctică. "Ar trebui să fim îngrijoraţi pentru destinul acestor balene dacă lucrurile continuă să evolueze astfel şi intervine la mijloc economia, care distruge deseori mediul înconjurător", a mai spus Beliatski.

Numărul balenelor albe a scăzut în ultimii ani. Mai există doar 100.000 de exemplare în întreaga lume. Această scădere este cauzată nu numai de interferenţa în habitatul lor ci şi de vânarea lor excesivă precum şi de schimbările climatice, care duc la încălzirea apelor.

Oamenii de ştiinţă spun că aceste animale sunt vitale, întrucât ele sunt santinele: dacă ele o duc bine, înseamnă că şi restul mediului lor o duce la fel de bine.

Cercetătorii doresc ca Insulele Solovetsky să fie declarate patrimoniu mondial, pentru ca nimeni să nu se mai poată atinge de habitatul acestor minunate balene albe.http://www.realitatea.net/balena-alba--amenintata-cu-disparitia-din-cauza-explorarii-arcticii_317151.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu