joi, 24 iunie 2010

Cocktailuri fatale


Medicamentele trec prin ficat, ajung în sânge şi sunt elimi­nate prin ri­nichi, de aceea este bine să nu abuzaţi de ele. Luaţi pastile doar atunci când vă simţiţi cu adevă­rat rău, iar la produsele naturiste apelaţi doar pentru a obţine „un mic ajutor", nu o vindecare completă.

Antibioticele se adaptează la infecţii

Aveţi mare grijă şi la consumul de antibiotice. Cei care fac excese pot căpăta rezistenţă, riscând să nu mai poată fi ajutaţi de aceste medicamente, în cazul unei infecţii serioase. „Dacă luaţi anti­biotice pentru a trata o simplă răceală vă faceţi rău pe termen lung. Anti­bio­ticele care se adaptează la o anu­mită in­fecţie devin inutile", exempli­fică medicul Radu Braga, fiziolog la Universitatea de Medicină şi Far­macie „Carol Davila" din Bucureşti.


Pastilele care acţionează contra durerilor (de tip piafen, algifen, algocalmin, aspirină) nu sunt nici ele nişte produse inofensive. În timp, atacă mu­coasa şi puteţi ajunge la ulcer gastric. „Totuşi, aspirina, spre exemplu, este bună pentru sistemul cardiovas­cular, dar nu mai mult de 70 mili­grame zilnic", explică Radu Braga. Tot medicamentele anti­inflama­torii (de tipul indometa­ci­nului, diclofenacului, keto­nalului, celebrexului) luate pe termen lung pot face rău inimii. Alte pastile utilizate, spre e­xemplu, în răceli, precum pana­dolul şi paracetamolul, sunt toxice hepatice. Luate în exces pot dăuna ficatului.

Căutaţi cauza primară a durerii

Nu este în ordine nici să com­binaţi pilulele după bunul plac, în ideea că un „cocktail de me­dica­mente" vă face mai bine decât o simplă pastilă. „Mie îmi place să combin medicamentele. O durere de cap îmi trece doar cu Aulin, Algocalmin şi Arcoxia", mărturiseşte Gabriela (28 de ani). Medicii spun însă că astfel de combinaţii pot avea foarte multe efecte adverse, care pot merge până la a experimenta un miniatac vascular cerebral.


„Dacă o durere de cap este atât de puternică încât nu trece decât cu un cocktail de pastile, trebuie văzut ce generează această durere, iar pentru asta trebuie consultat medicul, nu luate pastile la întâmplare. Poate este la mijloc o suferinţă reumatică, o artroză sau poate se face compresie pe un nerv", su­gerează farmacistul Georgeta Cosma din Ilfov.

Nevralgii care trec cu masaj şi băi calde

În schimb, Carmen (30 de ani) mărturiseşte că nu îi place să ia pastile şi că o face doar atunci când nu mai poate de durere. „Dacă am o durere de cap, prefer întâi să o calmez cu o cafea, un masaj la tâmple sau un duş fierbinte. De cele mai multe ori îmi trece", spune tânăra, care bănuieşte că durerile îi provin de la o tensiune mai mică. „Cafeaua, masajul, baia caldă îmi inten­sifică circulaţia sângelui şi mă ajută să scap de dureri.


Ştiu că medicamentele îţi fac bine, dar îţi pot deregla alte sisteme, de aceea încerc să suport cât pot durerea", zice tânăra. Carmen povesteşte că nu a apelat la me­dicamente nici măcar atunci când a avut febră 38 de grade Cel­si­us. „Dacă aş fi ajuns la va­loarea de 39 sau ar fi durat mai multe zile, aş fi luat un antipi­retic, dar în general or­ganismul ştie să lupte sin­gur", credea ea. Specialiştii în farmacologie susţin că aceasta este şi cea mai bună ati­tudine.


„Cele mai multe dureri de cap sunt trecătoare. Apar pe fondul oboselii, unei uşoare depresii sau pentru că aţi stat ceva mai mult la soare, dar asta nu în­seamnă că nu trec şi că tre­buie să vă în­dopaţi cu pastile. Du­rerile în gât apar şi ele de la apă rece, con­sum de înghe­ţată, aşa că nu vă repeziţi ime­diat la antibi­otic", vă sfătu­ieşte farma­cistul Geor­geta Cos­ma.


Andreea (33 de ani) este adepta medi­ca­men­telor na­turiste, pe care le foloseşte aproape de fiecare dată când o dor capul, stoma­cul, când este răcită sau a făcut o infecţie. „Medicamen­tele natu­riste m-au ajutat foarte mult să îmi cresc imu­nitatea. Poate că sunt doar un placebo, dar eu le prefer medicamentelor nor­male", susţine ea.


Specialiştii spun că şi medica­mentele naturiste au limitele lor şi tot în ficat ajung. „Unele într-adevăr nu sunt chiar atât de chimice, dar sunt şi situaţii în care terapia naturistă nu rezolvă, ci doar ajută un pic. Recomand produ­sele naturiste în viroze", spune far­macistul Georgeta Cosma.Un motiv în plus pentru care trebuie să consultaţi me­dicul atunci când luaţi pastile este că spe­cia­listul cunoaşte foarte bine ac­ţiunea acestora şi dacă ele sunt cu absorbţie lentă sau ra­pidă ori cum se leagă de proteinele din corp.


Extraveralul dă dependenţă

Dacă aveţi des pusee de tensiune, cereţi sfatul cardiologului sau pe cel al medicului de familie şi nu vă bazaţi doar pe ajutorul farmacistului;

Nu faceţi abuz de calmante. Nici măcar de cele pe bază de plante, cum este extraveralul. Pe lângă valeriană, acesta conţine şi feno­barbital, care dă depen­denţă;

Nu uitaţi că abuzul de medicamente inflamatorii poate cauza ulcer.http://www.infoportal.ro/presa~info-1796378.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu