miercuri, 23 iunie 2010

Ce este o stea ?



» O stea este o sfera masiva de gaz incandescend de forma si marime aproximativ constanta. Ea este caracterizata printr-o stare de echilibru intre forta de atractie gravitationala, miscare haotica a atomilor de gaz si presiunea radiatiilor indreptata spre exterior.


» Stelele pot fi de multe tipuri. Aparitia si stingerea lor se masoara in milioane de ani. Soarele nostru are circa 5 miliarde de ani. Soarele este o stea singulara, dar exista stele duble, triple sau multiple.


» Cele mai mari stele se numesc super-uriase.Super-uriasele au densitati foarte reduse. Apoi urmeaza stelele uriase care au diametrul de 10 sau 100 de ori mai mare decat cel al Soarelui. Majorita- tea stelelor vizibile sunt de categorie mijlocie (Soarele). Acestea se mai numesc stele de serie principala. Cele mai mici stele din seria principala sunt piticii rosii. A doua categorie este reprezentata de piticii albi ce nu fac parte din seria principala. Ei sunt de marimea Pamantului si au lumini foarte palide. Densitatea lor este extrem de mare.


» Fiecare stea isi incepe viata ca nor de praf si hidrogen. La origine, acum aproximativ 5 miliarde de ani, era un nor de gaz si de praf. Acesta s-a condensat, luand treptat forma unui disc, care se invartea in jurul axei sale. In centru, in regiunea cea mai calda Sorele s-a aprins.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu