miercuri, 23 iunie 2010

Pinguinii africani



Pinguinul african, cunoscut si sub denumirea de pinguinul cu picioare negre poate fi intalnit pe coasta de sud-vest a Africii, unde traieste in colonii mari, reprezentand una dintre cele mai surprinzatoare aparitii de pe continentul african. Din cauza sunetelor stridente pe care le scote, a mai fost denumit si pinguin magar (“jackass penguin”).


Exemplarele apartinand speciei Spheniscus demersus sunt pinguini de marime medie, avand o constructie robusta, corpuri greoaie si o coloratura speciala: spatele este negru, iar zona inferioara este alba, cu pete negre de dimensiuni diferite pe piept si pe abdomen, care ii ajuta sa se camufleze (albul deruteaza pradatorii aflati in aer, iar negrul pe cei aflati in apa). Aceste pete reprezinta, de asemenea, un fel de amprente unice, cercetatorii sustinand ca nu exista doi pinguini care sa aiba aceleasi pete.


Masculii sunt mai mari decat femelele si au ciocurile mai dezvoltate. In general, cresc pana la 68-70 cm in inaltime si pot ajunge la o greutate de 2 pana la 5 kilograme.


In mod neobisnuit, nu au un sezon fix de imperechere, insa perioada clocitului in Namibia este cuprinsa intre lunile noiembrie si decembrie, iar in Africa de Sud intre martie si mai. Fiecare pereche se intoarce anual la acelasi cuib, situat, de regula, in adaposturi, sub bolovani sau in tufisuri, pentru a proteja ouale de temperaturile extreme. Ambii parteneri participa la clocitul acestora, iar perioada de incubatie dureaza in medie 40 de zile. Dupa ce ies din oua puii mai raman o perioada de 30 de zile sub atenta supraveghere a parintilor, care ii hranesc cu mancare regurgitata.


Pinguinii africani sunt adaptati vietii acvatice si pot inota cu o viteza de 20 km/h, parcurgand distante cuprinse intre 30 si 70 km intr-o singura calatorie; scufundarea dureaza in medie 2 minute si jumatate si atinge o adancime de 60 m. Se hranesc cu ansoa sau sardine. Desi au un penaj rezistent la apa, acesta se schimba anual, iar pinguinii stau pe uscat vreme de 20 zile (intre lunile noiembrie si ianuarie in Africa de sud si intre aprilie si mai in Namibia) pentru a naparli.


Spheniscus demersus este o specie amenintata cu disparitia, in principal, din cauza pescuitului intens si a poluarii apelor cu petrol. Conform declaratiei expertului in fauna Lauren Waller, “in 2008, existau per ansamblu 28.000 de perechi implicate in reproducere pe toata coasta sud-africana. Ceea ce inseamna un declin de 70% al populatiei de pinguini in ultimii 50 de ani”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu