miercuri, 23 iunie 2010

Evolutia saunelor Finlandeze

Ritualul de a face sauna isi are originile in antichitate; bazele le reprezinta obiceiurile de imbaiere ale grecilor si romanilor.
Cel mai raspandit model este cel al saunei finlandeze.

Istoria saunei finlandeze este veche de 2000 de ani, si ea de fapt incepe in Asia. In primele secole de dupa Hristos popoarele migratoare din Mongolia au populat teritoriul de astazi al Finlandei. Se spune ca ei au construit primele saune, pentru a-si fortifica organismul. Numai asa puteau face fata conditiilor meteorologice vitrege din acele locuri.
Cea mai veche forma de sauna finlandeza este o casa construita din grinzi, special pentru a face sauna. De cele mai multe ori ea este construita pe malul unui rau sau lac, racirea corpului incalzit facandu-se in apa rece, cristalina.


In interiorul casei de lemn se gaseste soba de sauna. In cele mai multe cazuri, conform traditiei, aceste case de sauna si astazi sunt incalzite cu lemne. Cand temperatura aerului uscat din sauna ajunge la 100 C, conform traditiei finlandeze, poate sa inceapa sedinta de sauna. Pricipala caracteristica a saunei finlandeze este temperatura ridicata, 100 C, si umiditatea scazuta, max. 10%. Bancile asezate pe mai multe nivele ne asigura transpirarea diferentiata intre 60 C si 100 C.
Stropirea din cand in cand a pietrelor cu apa duce la cresterea temporara a umiditatii, asigurand un plus de transpiratie. Folosirea nuielelor din mesteacan mareste circulatia sanguina si amplifica transpiratia.
Punctul culminant si cel final al sedintei de sauna pentru finlandezi este cel de a face baie in apa rece al lacului sau in zapada.

Primele saune finlandeze au fost sapate in pamant. Oamenii au sapat o groapa in pamant, au acoperit-o cu crengi si muschi, iar in mijlocul ei au facut focul. Temperatura la nivelul solului atingea si 120 C, dar era suportabila, deoarece peretele gropii de cele mai multe ori era inghetat.
Au urmat in timp casele de sauna care nu aveau aerisire. Dupa ce temperatura aerului din sauna a ajuns la temperatura dorita au stins focul, au aerisit, dupa care a inceput sedinta de sauna.
Construirea saunelor cu sistem de aerisire a fost un pas important in evolutia saunei finlandeze, reducand cu mult pericolul incendiilor.

Sauna finlandeza a inregistrat o raspandire accelerata dupa mijlocul secolului 20, cand prin introducerea sobelor electrice, ea a putut fi montata si in apartamente.Aceste informatii au fost luate de pe site-ulhttp://www.sauna.kirucom.ro/despresaune/histsfin.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu