miercuri, 23 iunie 2010

Perlele .. niste pietre semipretioase



Diamond Bijou iti dezvaluie astazi o serie de amanunte despreperle. Considerate cele mai apreciate geme de natura organica, perlele auo valoare extrem de mare, pretul lor fiind comparabil cu cel al pietrelorpretioase.


Sunt folosite in bijuterie inca de pe vreamea Egiptului Antic, fiindamintite in Biblie si Talmud. Perlele folosite astazi sunt de doua feluri:perle naturale si perle naturale de cultura. Perlele iau nastere in corpul unor moluste (scoici, melci, nautili). Mareamajoritate a acestor moluste traiesc in apele marine. Aceste animale auun corp moale, acoperit de un pliu al pielii denumit manta, ce secretacochilia protectoare.


Atunci cand intre cochilie si manta patrunde uncorp strain (un graunte de nisip sau un parazit), acesta irita mantauacare incepe sa secrete sidef. Molusca depune in jurul acelui corp miisi mii de straturi concentrice de sidef, acest proces durand intre 10 si20 de ani. In timpul procesului de formare al perlelor, lumina patrundein stratele foarte subtiri de sidef, producand fenomenul de irizatie alperlei.
Desi majoritatea molustelor marine produc perle, sunt estrem de putinecele care dau perle de foarte buna calitate.


Cele mai importante scoiciproducatoare de perle sunt stridiile. Ele traiesc in Marea Rosie, apeleIndo-Pacificului (Australia, Polinezia, Filipine, Japonia) in apeleOceanului Atlantic ( aproape de Mexic si Venezuela, dar mai ales in PearlsIslands, aproape de Nicaragua). Cele mai valoroase perle naturale provindin zona Bahrain si Golfului Persic.
Culoarea perlelor naturale variaza foarte mult, in functie de specia carea produs perla, dar si de conditiile in care a trait scoica (compozitiaapei, curenti maritimi, hrana).



Astfel culoarea poate varia de la alb,galben, roz, bleu sau verde pana la brun si gri inchis.
Exista si perle de apa dulce, produse de scoici care traiesc in Europade Nord, Siberia, America de Nord, China sau Japonia. De ce perlele pot avea un pret foarte ridicat? La o mie de scoicipescuite, un procent foarte mic poarta perle, iar dintre acestea probabildoar una din zece mii este o perla cu calitati foarte bune. Exista si perle de cultura, Japonia fiind cea mai mare producatoarede astfel de perle.


La sfarsitul secolului al XIX-lea are loc inJaponia o activitate serioasa de cercetare pentru producerea perlelorde cultura. Metodele au fost continuu perfectionate, iar in anii '20apar pe piata primele perle de cultura.
Acesta afacere este insa extrem de costisitoare, iar primele rezultateapar dupa 20 de ani. Scoicile au nevoie de o ingrijire speciala, ratamortalitatii putand ajunge si la 50%. Dupa patru ani, doar un sfertdintre scoici vor produce o perla, iar dintre aceste perle un procentmai mic de 25% se pot comercializa. Criteriile in functie de care se stabileste valoarea unei perle: diametru,greutate, orient, culoare, stralucire si forma. Greutatea perlelor semasoara in grani (nu este acelasi lucru cu gramul). 1 gran = 0.05 grame(1gram = 20 grani).



Gradul de stralucire este dat de stralucirea unei pete de lumina care sereflecta pe suprafata perlei, cu cat acest contur este mai mare cu atatstralucirea e mai buna. Irizatiile sidefului din care este alcatuitaperla poarta denumirea de orient. Asa cum s-a mentionat, perlele aumai multe culori, insa cele mai valoroase sunt roz, alb-argintiu, crem,auriu, bleu-gri si negru.
Forma este un alt criteriu important de evaluare. Cele mai apreciate si,in consecinta, cele mai valoroase sunt perlele rotunde, sau in formade picatura. Acestea sunt in general si mai rare, si de aceea si pretullor este mai mare.


Apreciate sunt si cele rotunde aplatizate, denumitebuton. Cele care au o forma neregulata poarta denumirea de baroc, fiindmai des intalnite si cu o valoare mai mica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu