miercuri, 23 iunie 2010

De ce copii nu se mai joaca ca altadata ?



S-a intrebat vreodata cineva de ce copii devin tot mai rai ? De ce nu se mai joaca ca altadata ?

Jocuri ca „Baba oarba” sau „De-a v-ati ascunselea”, „Hotii si vardistii” sau „Ratele si vanatorii”, „Imparate, imparate, cat e ceasul la cetate?”, „Leapsa” sau doar „Fugarita”, „Apa, apa, Foc, foc”, sau „Lapte gros”, care ii mobilizau in fiecare dupa-amiaza pe micutii generatiilor trecute, spre disperarea vecinilor, aproape au disparut din lista copiilor de astazi.


Fetitele o imbraca si o machiaza pe Barbie virtual, pe calculator. Baieteii au de la varste fragede ATV-uri, masini de Formula 1 in miniatura si playstation. Locul de joaca al copiilor s-a mutat in parcuri, in parte pentru ca spatiile de langa bloc au fost inghitite de parcari, masini sau pentru ca vecini zelosi au ingradit orice bucata de spatiu verde.


Psihologii avertizeaza ca timpul copiilor in aer curat s-a imputinat, calculatorul castigand detasat. Sociologul Alfred Bulai opineaza ca modul in care se joaca copiii este chiar oglinda societatii in care traim, jocul lor fiind influentat de ceea ce se promoveaza in societate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu