miercuri, 23 iunie 2010

Diamantele ... !!!



Ca o piatră să fie considerată „piatră preţioasă” trebuie să îndeplinească trei condiţii: frumuseţe, raritate şi durabilitate. Pentru a exemplifica acest lucru am ales ca subiect diamantul.


Cum nu este momentul de a vorbi despre istoria diamantului şi superstiţiile legate de acest mineral atât de preţuit vă voi prezenta câteva informaţii „tehnice”.Culoarea diamantului are un impact semnificativ asupra valorii sale.


Cea mai obişnuită culoare a diamantului este cea transparentă, cum este diamantul Florentin, albastru, cum este diamantul Hope, oranj, cum este diamantul Tiffany, verde, cum este diamantul Drezda; câteodată poate fi şi roşiatic, brun şi negru.


Cu cat gradul de culoare este mai ridicat, diamantul este mai puţin rar si mai puţin valoros. Scala de culoare se întinde de la D la Z, de la "fără culoare" la galben deschis. Când se cumpără un diamant se ia în considerare faptul că deseori este foarte greu de observat diferenţa dintre un diamant „fără culoare” şi un diamant "aproape fără culoare" , în special atunci când este asamblat într-o bijuterie.


Diamantele cu o umbră galbenă care poate fi observată cu ochiul liber, totuşi pot forma o piatră bine proporţionată şi bine tăiată, care va emana o strălucire ca cea a unui diamant de culoare redusă, dispersând lumina aşa încât se creează o piatră frumoasă. Diamantele au o gamă de tonuri naturale elegante cum ar fi: albastru, roz, verde şi roşu. Asemenea diamante sunt atât de colorate încât nu sunt gradate pe scala normală D-Z.


Aceste diamante elegante sunt rare şi la fel ca cele „fără culoare" pot fi vândute la un preţ foarte mare.
Totuşi trebuie amintit următorul fapt: culoarea nu are un impact exclusiv asupra valorii diamantului. Valoarea unei pietre este dată de combinaţia unor calităţi cum ar fi : forma, claritatea, tăietura, caratele şi culoarea.


Când gemologii inspectează
calitatea generală a diamantelor, ei trebuie să determine, cu multă migală, claritatea lor. Folosind o lupă cu gradul de mărire de 10x, ei trebuie să determine mărimea, tipul şi poziţia imperfecţiunilor. Cei din branşă denumesc aceste imperfecţiuni, incluziuni. Pentru că foarte multe diamante au incluziuni, pietrele fără asemenea incluziuni sunt considerate foarte rare şi sunt, în consecinţă, scumpe.



Ţineţi cont de faptul că o tăietura ideală optimizează folosirea luminii creând efectul de foc şi luminozitate. Incluziunile pot afecta reflectarea luminii, micşorând strălucirea şi efectul prismatic al culorilor într-un diamant.Ceea ce face ca diamantul să fie deasupra oricărei pietre preţioase este "focul" şi strălucirea sa. În timp ce natura determină culoarea şi claritatea unei pietre, tăietura depinde doar de îndemânarea celui ce o prelucrează.


Tăietura unui diamant este cea care determină reflexia luminii şi, în consecinţă, câtă strălucire va emana diamantul. Un diamant care este tăiat superficial faţă de lăţimea sa va permite să treacă prin el prea multă lumină şi va reflecta prea puţin. Un astfel de diamant va părea şters şi lipsit de strălucire. Un diamant tăiat prea adânc va permite luminii să scape prin părţile laterale şi va arata la fel de şters.Deseori greutatea unui diamant este măsurată în puncte. Un carat este egal cu 100 de puncte.


Deci, un diamant de 0,75 carate are 75 de puncte. Să nu credeţi că atunci când un diamant are mai multe carate este mai valoros. Aceasta poate fi adevărat, dar nu neapărat. Ţineţi cont că preţul de vânzare al celor care comercializează diamante este dat de culoarea, claritatea şi tăietura lor, precum şi de greutate. De multe ori preţuirea este subiectivă.



Din acest motiv este important ca orice potenţial cumpărător de diamante să ia in considerare fiecare caracteristică în parte atunci când alege un diamant. Reţineţi că alegerea unui diamant nu este o ştiinţă exactă.


Aceasta informatie a fost luata de pe site-ul http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/352_/112007/a06c7a2a1f7d955b70ad24f3fa4e0642.jpg&imgrefurl=http://tmctv.money.ro/articol_23531_2/diamantul__o_investitie_sigura.html&h=275&w=352&sz=23&tbnid=PWuPtaLlZPZ1zM:&tbnh=94&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3Dpoze%2Bcu%2B%2Bdiamante&hl=ro&usg=__x5ueV1NgqV1lfCFctYGM92fxNpU=&ei=MHv-S7i0L4Ht-AbGlriFDw&sa=X&oi=image_result&resnum=1&ct=image&ved=0CBgQ9QEwAA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu