joi, 24 iunie 2010

Nicolae Iorga


Strămoşii lui Nicolae Iorga se pare că erau de origine aromână, veniţi din zona Pindului, deşi istoricul nu s-a identificat niciodată explicit şi fără echivoc cu această etnie.[1][2] Părinţii lui au fost Nicu Iorga, avocat, şi Zulnia Iorga, născută Arghiropol. Numele de botez este Niculae, acesta fiind şi motivul pentru care, în majoritatea cazurilor, în timpul vieţii s-a semnat N. Iorga.


Numele
Nicolae apare târziu şi rar din mâna sa, fiind covârşitor folosit ulterior, la reeditarea (cenzurată şi parţială) a scrierilor sale. Soţia lui Nicolae Iorga a fost Catinca.


Nicolae Iorga a avut un sfârşit tragic, fiind ridicat de la vila sa din Sinaia şi asasinat la 27 noiembrie 1940 de către legionari. Membrii Gărzii de Fier îl considerau responsabil de uciderea comandantului lor, Corneliu Zelea Codreanu în timpul regimului de autoritate monarhica a regelui Carol al II-lea, când în urma unei scrisori deschise adresate de Codreanu către Iorga, acesta fiind şi consilier regal, i-a intentat proces şi liderul legionarilor a fost condamnat pentru calomnie.


Ulterior, Codreanu a fost asasinat din ordinul regelui. După aflarea veştii despre asasinarea lui Iorga, 47 de universităţi şi academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Iorga

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu